[...] Wykorzystuje się tutaj oznaczenie stężeń białek ogółem oraz albumin i gamma-globulin w surowicy. Jakie mogą być przyczyny niedoboru białka? Przyczyny deficytów białek w organizmie, mogą mieć charakter zarówno zewnętrzny, jak i wewnętrzny. Spośród zewnętrznych wymienia się przede wszystkim słabo skomponowaną dietę, czyli bilansowaną „na oko”, [...]
[...] Mikrobiom jelitowy składa się z bilionów mikroorganizmów i ich materiału genetycznego, które żyją w przewodzie pokarmowym. Mają one wpływ na wiele funkcji zachodzących w organizmie, które determinują Twoje zdrowie i samopoczucie. Bakterie te żyją w układzie pokarmowym i odgrywają kluczową rolę w trawieniu spożywanego pokarmu, a także pomagają [...]
[...] kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na siłowni, na macie [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] CHOCO HAZELNUT wykorzystano również naturalne kakao, które jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów takich jak katechiny czy antocyjany. Przeciwutleniacze te walczą w organizmie z wolnymi rodnikami, które mogą przyczynić się do występowania wielu chorób. NUTLOVE SAUCE CHOCO HAZELNUT to idealny dodatek do deserów, słodkich potraw i [...]
Planowanie odpowiedniej progresji obciążeń oraz odstęp pomiędzy kolejnymi treningami, jest kluczem sukcesu. Liczy się nie tylko to, aby zwiększać obciążenie, ważne jest również to, aby treningi zaplanować tak, by atakować mięśnie, gdy są w pełni zregenerowane. Zjawisko to nosi miano superkompensacji i dotyczy odnowy uszkodzonych tkanek oraz [...]
[...] jakościowe (szczepy bakterii tworzących kolonie) oraz ilościowe (ilość jednostek tworzących kolonie i ilość kolonii) wiązać się mogą z upośledzeniem wielu ważnych funkcji w organizmie. Leczenie SIBO Jednym z najczęściej stosowanych środków w terapii przerostu bakteryjnego jest antybiotyk i w kontekście tym stosuje się różne protokoły z różnymi [...]
[...] treningu czy dobrym seksie? To uczucie pojawia się w naszym ciele dzięki endorfinom wytwarzanym w mózgu. W zależności od osoby i stylu życia produkcja endorfin w organizmie jest różna. Zbyt mała ilość wytwarzanych "hormonów szczęścia" może prowadzić do depresji i problemów zdrowotnych. Śmiej się Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ [...]
[...] Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosfatydowy oraz woda. Ważna informacja - jeśli chcemy zadbać o właściwy poziom choliny w naszym organizmie i myślimy o jej uzupełnieniu suplementacyjnym, lepiej wybierać lecytynę, niż dedykowane preparaty zawierające samą cholinę. Jak pokazały badania naukowe, lecytyna [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Nareszcie przyszła długo wyczekiwana ciepła wiosna i już leje się "żar z nieba". Na dworze coraz więcej słońca, więc chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Chociaż piękna pogoda sprawia, że mamy lepszy humor i podejmujemy więcej działań, to mocne słońce i upał mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Radzimy, jak uniknąć konsekwencji zdrowotnych [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Izotoniki należą do suplementów diety, które często są niedoceniane i pomijane. Ich zastosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w kontekście aktywności fizycznej. Źródło: Von Duvillard SP, Braun WA, Markofski M, Beneke R, Leithäuser R. Fluids and hydration in prolonged [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
[...] Twoje życie seksualne? Odpowiedzi jest co najmniej kilka. Wymienię najważniejsze z nich. Wysiłek fizyczny zwiększa libido. Dzieje się tak, ponieważ kiedy ćwiczymy, w naszym organizmie podnosi się poziom testosteronu, hormonu wzrostu oraz endorfin. Regularna aktywność fizyczna wzmacnia ukrwienie całego ciała, również narządów płciowych. Dzięki [...]
[...] wymienia się między innymi niektóre białka i tłuszcze, a także niektóre witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z aminokwasów niezbędnych budujących białka w organizmie oraz biorących udział we wzmacnianiu komórek odpornościowych jest glutamina. Regularna jej podaż zarówno w produktach spożywczych, jak i suplementach diety, może [...]
[...] jej charakterystyczny, kwaśny posmak. Jest to składnik naszej diety, który odgrywa ważną rolę w tym, jak funkcjonuje nasz układ nerwowy. Działanie i rola biologiczna W organizmie człowieka cholina bierze głównie udział jako prekursor dla takich neuroprzekaźników, jak: acetylocholina fosfatydylocholina. Wykazuje działanie również na [...]
Coraz częściej pojawiają się doniesienia naukowe, które wskazują na to, że picie aromatycznego naparu z ziaren kawowca wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Epidemiolodzy z Harvard University opisali kolejne z nich. W American Journal of Clinical Nutrition przedstawiają ciekawe badania, które sugeruje, że osoby pijące kawę mogą pochwalić się [...]
[...] norm dla społeczeństwa) oraz wrażliwość organizmu na spożycie niektórych źródeł tej witaminy (obserwując reakcje przypominające alergiczne). Jaką rolę odgrywa witamina C w organizmie? Funkcje zdrowotne witaminy C przejawiają się w wielu tkankach i narządach, gdyż jest ona niezbędna do syntezy kolagenu. Związek ten stanowi podstawowy budulec [...]
[...] składzie w kapsułkach, którego głównym składnikiem jest hydrolizowany kolagen typu II. Nie każdy ma świadomość, ale kolagen stanowi 30% białek występujących w naszym organizmie, jednak znajdziemy go nie tylko w ścięgnach i chrząstkach, ale również w skórze, paznokciach, włosach, kościach i mięśniach. Wraz z wiekiem spada produkcja tego [...]